Nostalji Defteri Forum Sitesi

Tam Versiyon: Mercimek Köftesi
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Mercimek Köftesi

[Resim: Mercimek%20K%C3%B6ftesi.jpeg]


Malzemeler:
6 kişilik
? Hazırlık: 30 dk.      ? Pişirme: 20 dk


Yemek İçin:
  • Kırmızı Mercimek 1.5 Su Bardağı
  • İnce Bulgur (Köftelik) 1.5 Su Bardağı
  • Su (Kaynayıp Dinlenmiş) 3 Su Bardağı
  • Tuz 1 Tatlı Kaşığı
  • Zeytinyağı 6 Yemek Kaşığı
  • Kuru Soğan 2 Adet
  • Biber Salçası (İsteğe Göre Acı) 1 Yemek Kaşığı
  • Domates Salçası 1 Yemek Kaşığı
  • Nar Ekşisi 1 Tatlı Kaşığı
  • Limon Suyu 1/2 Çay Bardağı
  • Taze Soğan 5 Adet
  • Kırmızı Pul Biber 1 Çay Kaşığı
  • Kimyon 1 Çay Kaşığı
  • Karabiber 1 Çay Kaşığı

Sunum İçin:
  • Maydanoz 1/2 Demet
  • Göbek Marul (Küçük) 6 Yaprak
  • Limon 6 Dilim
  • Kornişon Turşu 6 Adet

Yapılışı:
  1. Kırmızı mercimeği kevgire alıp bolca yıkayın ve süzün. 3 bardak sıcak suyu ekleyip bir çay kaşığı tuz ilave ederek orta ateşte yumuşayıncaya kadar kaynatın. Kaynarken üzerine çıkan köpükleri bir çay süzgeci ile alıp atın.
  2. Mercimek suyunu tamamen çekmeden önce ocaktan alın, ince bulguru ekleyip alt üst edin ve kapağını kapatıp beklemeye alın.
  3. 15-20 dakika kapağı kapalı olarak tencerede bekleyen karışımınız suyunu çekip iyice şişecek. Bu arada taze yeşillikleri, taze soğanları yıkayıp süzün.
  4. Bir tavaya 2 kaşık zeytinyağını ve küp küp doğradığınız soğanı ekleyip kavurmaya başlayın.
  5. 4-5 dakika kavurduğunuz soğana baharatları ve salçaları ekleyip birkaç dakika daha kavurmaya devam edin. Dilediğiniz baharatları ilave ederek tatlandırın.
  6. Mercimekli ve bulgurlu harcınız soğuyunca üstüne tavada hazırladığınız salçalı karışımı dökün. Karıştırıp buzdolabında en az yarım saat dinlendirin. Limon suyu, nar ekşisi ve 2 kaşık zeytinyağını ilave ederek harmanlayın.
  7. Tüm karışımın üstüne maydanoz, dereotu, nane ve taze soğan gibi yeşilliklerinizi ince ince doğrayarak ekleyin.
  8. Karışımı önce çatalla karıştırıp sonra elinizle yoğurun.
  9. Son adımda yoğurduğunuz karışımı elinizle ufak köfteler haline getirip şekil verin. Küçük marul yapraklarına lokmalık sunumlar hazırlayabilirsiniz. Mercimek köftelerinizi limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyerek soğuk servis edin. Afiyet olsun!
buna bayılıyorum çok güzel