Nostalji Defteri Forum Sitesi

Tam Versiyon: Kıymalı Poğaça
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Kıymalı Poğaça

[Resim: K%C4%B1ymal%C4%B1%20Po%C4%9Fa%C3%A7a.jpeg]


Malzemeler:
6 kişilik
? Hazırlık: 40 dk.      ? Pişirme: 30 dk

Hamur İçin:
  • Un (Elenmiş) 3 Su Bardağı
  • Yumurta 1 Adet
  • Yaş Maya 1/4 Paket
  • Üzüm Sirkesi 1 Yemek Kaşığı
  • Süt 1 Çay Bardağı
  • Ayçiçek Yağı 1 Su Bardağı
  • Toz Şeker 1 Tatlı Kaşığı
  • Su (Ilık) 1.5 Su Bardağı
  • Tuz 2 Çay Kaşığı

İç Harcı İçin:
  • Kıyma (Az Yağlı Dana) 200 Gram
  • Kuru Soğan 1 Adet
  • Tereyağı 2 Yemek Kaşığı
  • Yeşil Biber 2 Adet
  • Maydanoz 1/4 Demet
  • Domates Salçası 1 Tatlı Kaşığı
  • Karabiber 1/4 Çay Kaşığı

Üzeri İçin:
  • Yumurta Sarısı (Çırpılmış) 1 Adet
  • Susam 1/2 Çay Bardağı

Yapılışı:
  1. Derince bir yoğurma kabına yaş mayayı alın. Üzerine şekeri ekleyip 1 kahve fincanı ılık su ile ezin ve 10 dakika bekletin.
  2. Hamur harcına eriyen mayayı, ılık süt, 1 yumurta ve yağı ilave edip homojenize bir hal alana kadar çırpın. Elde ettiğiniz sıvı karışıma tel elek yardımı ile aldığı kadar unu yavaş yavaş ilave edip yoğurun.
  3. Hamur ele yapışmayacak kadar, kulak memesi kıvamında toparlandığında üzerini streç film ile kapatarak ılık bir yerde 1/2 saat mayalanmaya bırakın.
  4. Harcı için soğanı orta boy yemeklik doğrayın. Yağı derince bir tavaya alıp soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı kavrulan soğanlara ilave edip ezerek renk değiştirinceye dek kavurun. İnce kıyılmış maydanoz ve baharatları ekleyip ateşten alın ve karıştırın.
  5. Mayalanan hamuru yeniden tezgaha alıp 2-3 tur fazla gazını çıkarmak için yoğurun. Kıvamını alan hamura parmağınızla iz yapınca geri geliyor ve eski şeklini alıyorsa poğaça hamuru kıvamını almış demektir.
  6. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve beze haline getirin. Bezeleri eliniz ile yassılaştırıp çay tabağı boyunda açın.
  7. Açtığınız bezelerin yarısına ılınan kıymalı harçtan bir kaşık koyup kenarlarına gelmeyecek şekilde yayın ve kapattığınız poğaçaları ince bir tabak yardımı ile keserek kapatın.
  8. Poğaçaları pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine alıp üzerlerine yumurta sarısı sürün. Susam veya çörek otu serperek önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri altın rengi alıncaya kadar fırınlayın. Çıkarıp 10 dakika kadar dinlendirerek ılık ılık servis edin. Afiyet olsun!
tek kelime harika