14-04-24, 02:35
Kalburabastı
Malzemeler:
Yemek İçin:
Şerbeti İçin:
Servisi İçin:
Yapılışı:
Malzemeler:
8 kişilik
? Hazırlık: 30 dk. ? Pişirme: 45 dk.
Yemek İçin:
- Un 3.5 Su Bardağı
- İrmik 2 Yemek Kaşığı
- Yoğurt 1 Yemek Kaşığı
- Tereyağı 125 Gram
- Süt 1 Su Bardağı
- Kabartma Tozu 1.5 Paket
- Sıvı Yağ 1 Çay Bardağı
- Ceviz İçi 1/2 Su Bardağı
Şerbeti İçin:
- Toz Şeker 2 Su Bardağı
- Su 3 Su Bardağı
- Çubuk Tarçın (Opsiyonel) 1 Adet
- Limon Suyu 1 Tatlı Kaşığı
Servisi İçin:
- Antep Fıstığı (Toz) 2 Yemek Kaşığı
Yapılışı:
- Unu eleyerek derince bir karıştırma kabına alın. İrmiği ekleyerek iyice harmanlayıp ortasını havuz biçiminde açın.
- Süt, yoğurt, tereyağ ve sıvı yağı ortada karıştırıp kenarlardan unu yavaş yavaş yedirerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru streçleyip yarım saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın.
- Bu arada iç malzemesi için cevizleri bıçakla ince ince doğrayın veya irice rondodan geçirin.
- Hamur dinlenirken şerbeti hazırlayabilirsiniz. Tatlı fırından çıktığında şerbetiniz iyice soğumuş olmalıdır. Şerbet için 2 bardak toz şekerine 3 bardak su ilave ederek orta ateşe alıp 1 dal çubuk tarçını da ilave edin.
- Şerbet kıvam aldığında bir tatlı kaşığı limon suyu ilave edin. Ateşten aldığınız şerbetin içindeki tarçın çubuğunu çıkarıp soğumaya alın.
- Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın. Çok ince olmayacak şekilde yuvarlak şekillendirdiğiniz hamurların ortasına ceviz koyarak elinizde kapatıp oval şekil verin.
- Son olarak rendenin iri tarafında yuvarlayarak tırtıklı bir görünüm verdiğiniz kalbura bastıları yağlanmış fırın tepsisine aralıklı dizin.
- Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.
- Fırından aldığınız tatlılar sıcakken soğuyan şerbeti üzerlerinde gezdirin. Ara ara çevirerek tamamının şerbeti çekmesini sağlayın.
- Soğuyan kalburabastıları cevizle ve ince çekilmiş antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!