Nostalji Defteri Forum Sitesi

Tam Versiyon: Etli Firik Pilavı
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Etli Firik Pilavı

[Resim: Etli%20Firik%20Pilav%C4%B1.jpeg]


Malzemeler:
6 kişilik
? Hazırlık: 10 dk.      ? Pişirme: 40 dk.
Et İçin:
Kuşbaşı Kuzu Eti (İri Kuş Başı) 1/2 Kilogram
Tuz 1 Tatlı Kaşığı
Tereyağı 1 Yemek Kaşığı
Kuru Soğan (Orta Boy) 1 Adet
Biber Salçası 1 Yemek Kaşığı
Kekik (Kuru) 1 Çay Kaşığı
Karabiber 1 Çay Kaşığı
İnce Tuz 1 Çay Kaşığı
Pilav İçin:
Firik Bulguru 2 Su Bardağı
Pilavlık Bulgur 1 Su Bardağı
Zeytinyağı 1 Çay Bardağı
Kuru Soğan 1 Adet
Et Suyu 4 Su Bardağı
Biber Salçası 1 Tatlı Kaşığı
Domates Salçası 1 Tatlı Kaşığı
Yapılışı:
  1. Düdüklüyü orta ateşe alıp tereyağını eritin ve yakmadan kızdırın. İri kuzu kuşbaşıyı tencereye ilave edin, suyunu çekip renk alıncaya kadar soteleyin.
  2. Soğanı soyup yemeklik küp küp doğrayın ve etlere ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edin. Domates ve biber salçası ile tuz, karabiber ve kuru kekik ekleyip 1-2 tur beraber çevirin.
  3. Düdüklüye etlerin üzerini kapatacak kadar sıcak su ilave edin ve 20 dakika kadar pişirin. Düdüklünün kapağını akan suyun altında soğutup açın ve hala sulu ise harlı ateşte etlerin suyunu çektirin.
  4. Frik buğdayı ve bulguru harmanlayıp tel süzgeçte akan bol suyun altında iyice yıkayın.
  5. Yayvan bir pilav tenceresini ateşe alıp zeytinyağını ısıtın. 1 orta boy soğanı ince küp küp yemeklik doğrayın ve ısınan yağda hafifçe renk alana kadar çevirin.
  6. Pilav tenceresine bulgurları ekleyip 5-6 dakika daha birlikte kavurun. Tuz ve karabiber ilave edin. 1'e 1,5 ölçüde sıcak et suyunu ekleyerek altını kısın. Pilav suyunu çekince üzerini kağıt havlu ile örterek 15-20 dakika demlendirin.
  7. Demlenen pilavı genişçe bir servis tabağına alıp üzerine etleri dizin, İnce kıyılmış maydanoz yaprakları ile süsleyerek sıcak veya ılık servis edin. Afiyet olsun!
  8. Not: Önceden et suyunuz yoksa etleri 4-5 bardak suyla haşlayıp süzerek et suyunu pilav için ayırabilirsiniz.