23-04-24, 21:43
Etli Firik Pilavı
Malzemeler:
Malzemeler:
6 kişilik
? Hazırlık: 10 dk. ? Pişirme: 40 dk.
Et İçin:
Kuşbaşı Kuzu Eti (İri Kuş Başı) 1/2 Kilogram
Tuz 1 Tatlı Kaşığı
Tereyağı 1 Yemek Kaşığı
Kuru Soğan (Orta Boy) 1 Adet
Biber Salçası 1 Yemek Kaşığı
Kekik (Kuru) 1 Çay Kaşığı
Karabiber 1 Çay Kaşığı
İnce Tuz 1 Çay Kaşığı
Pilav İçin:
Firik Bulguru 2 Su Bardağı
Pilavlık Bulgur 1 Su Bardağı
Zeytinyağı 1 Çay Bardağı
Kuru Soğan 1 Adet
Et Suyu 4 Su Bardağı
Biber Salçası 1 Tatlı Kaşığı
Domates Salçası 1 Tatlı Kaşığı
Yapılışı:
- Düdüklüyü orta ateşe alıp tereyağını eritin ve yakmadan kızdırın. İri kuzu kuşbaşıyı tencereye ilave edin, suyunu çekip renk alıncaya kadar soteleyin.
- Soğanı soyup yemeklik küp küp doğrayın ve etlere ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edin. Domates ve biber salçası ile tuz, karabiber ve kuru kekik ekleyip 1-2 tur beraber çevirin.
- Düdüklüye etlerin üzerini kapatacak kadar sıcak su ilave edin ve 20 dakika kadar pişirin. Düdüklünün kapağını akan suyun altında soğutup açın ve hala sulu ise harlı ateşte etlerin suyunu çektirin.
- Frik buğdayı ve bulguru harmanlayıp tel süzgeçte akan bol suyun altında iyice yıkayın.
- Yayvan bir pilav tenceresini ateşe alıp zeytinyağını ısıtın. 1 orta boy soğanı ince küp küp yemeklik doğrayın ve ısınan yağda hafifçe renk alana kadar çevirin.
- Pilav tenceresine bulgurları ekleyip 5-6 dakika daha birlikte kavurun. Tuz ve karabiber ilave edin. 1'e 1,5 ölçüde sıcak et suyunu ekleyerek altını kısın. Pilav suyunu çekince üzerini kağıt havlu ile örterek 15-20 dakika demlendirin.
- Demlenen pilavı genişçe bir servis tabağına alıp üzerine etleri dizin, İnce kıyılmış maydanoz yaprakları ile süsleyerek sıcak veya ılık servis edin. Afiyet olsun!
- Not: Önceden et suyunuz yoksa etleri 4-5 bardak suyla haşlayıp süzerek et suyunu pilav için ayırabilirsiniz.