Etli Mantar Güveç - aylin - 13-04-24
Etli Mantar Güveç
Malzemeler:
4 kişilik
? Hazırlık: 15 dk. ? Pişirme: 25 dk.
- Mantar (Kültür) 500 Gram
- Kuzu Eti (Kuşbaşı) 250 Gram
- Kuru Soğan (Orta Boy) 1 Adet
- Sarımsak 2 Diş
- Sıvı Yağ 2 Yemek Kaşığı
- Tereyağı 2 Yemek Kaşığı
- Domates Salçası 1 Yemek Kaşığı (Silme)
- Un 1 Yemek Kaşığı (Silme)
- Süt 1 Çay Bardağı
- Tuz 1 Çay Kaşığı
- Su 3/4 Su Bardağı
- Krema 1/2 Çay Bardağı
- Karabiber 1 Çay Kaşığı
- Kaşar Peyniri (Rendelenmiş) 1 Su Bardağı
Yapılışı:
- Mantarları kağıt havlu ile ovalayarak veya bıçakla soyarak temizleyin. Mantar suyu emen bir sebze olduğu için suda yıkamayın, lezzetini kaybedecektir.
- Harlı ateşte kızdırdığınız sıvı yağa yemeklik doğranmış soğanı ve ezilmiş sarımsakları ekleyerek pembeleşinceye kadar soteleyin. Salçayı ilave edip bir kaç dakika daha kavurun.
- Kuşbaşı kuzu etini tencereye alıp etler pembeleşinceye ve suyunu çekene kadar kavurun. Kavrulan etlere iri doğranmış mantarları ekleyip mantarlar da suyunu çekinceye kadar birlikte soteleyin.
- Başka bir tencerede beşamel sos için sıvı yağ ve tereyağında unu pembeleşinceye kadar kavurun. Sütü ilave edin. Tuz, karabiber ve 1 çay kaşığı muskat rendesi ile lezzetlendirin. Kıvam alınca altını kapatıp kremayı ilave edin.
- Küçük (tek servislik) güveç kaplarına mantar ve etleri eşit olarak paylaştırın.
- Üzerlerine kremalı beşamel sosu paylaştırın.
- Fırını önceden 180 dereceye ısıtın.
- Güveçlerin üzerine taze kaşar peyniri rendesi ilave ederek fırına verin ve kaşar peynir eriyinceye kadar (yaklaşık 2-3 dakika) fırınlayıp sıcak servis edin. Afiyet olsun !
- Not: Acı sevenler fırınlamadan önce kırmızı pul biber ilave edebilirler.
|