14-04-24, 00:13
Cızbız Köfte
Malzemeler:
Yapılışı:
Malzemeler:
4 kişilik
? Hazırlık: 15 dk. ? Pişirme: 15 dk.
- Dana Kıyma (Orta Yağlı) 200 Gram
- Kuzu Kıyma (Orta Yağlı) 200 Gram
- Kuyruk yağı 50 Gram
- Kuru Soğan (Orta Boy) 1 Adet
- Karbonat 1 Çay Kaşığı
- Sarımsak 3 Diş
- Kimyon 1 Tatlı Kaşığı
- Ekmek Kırıntısı (Galeta Unu) 1/2 Çay Bardağı
- Pekmez 1 Tatlı Kaşığı
- Karabiber (Taze Çekilmiş) 1 Çay Kaşığı
- Toz Kırmızı Biber 1 Çay Kaşığı
- Tuz 1 Tatlı Kaşığı
- Zeytinyağı 2 Yemek Kaşığı
Yapılışı:
- Kasabınızda kıymalarla kuyruk yağını birlikte 2 kere çektirin.
- Derin bir yoğurma kabına önce kuru soğanı rendenin ince gözü ile rendeleyin. 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Sulanan soğanın fazla suyunu avuç içlerinizle sıkarak atın.
- Aynı kaba sarımsağı ezerek ekleyin.
- Kaba aldığınız kıymalara ıslatılıp ufalanmış bayat ekmek içini ve baharatları ekleyin. Pekmezi ve 1 çay kaşığı karbonatı da ilave ederek 10 dakika yoğurun. Pekmez baharatların aromalarını çok daha yoğun hissettirecektir.
- Yoğrulan köftenizi buzdolabına alarak 1/2 saat kadar dinlendirin.
- Dinlenen köfte harcından irice ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avucunuzda yuvarlak şekil verin. Köfteleriniz çok ince olursa kuruyacağından en az 1-1,5 cm kalınlığında biçim verin.
- Hazırladığınız köftelerinizi iyice ısıtılmış döküm (izli) tavada önce mühürleyin. Tam pişirmeyin, kenara alıp 5-6 dakika dinlendirin.
- Servisten hemen önce köftelerinizi yeniden sıcak tavaya alın ve çevire çevire istediğiniz kıvamda kızartarak sıcak servis yapın. Köftelerinizi pirinç pilavı, soğan piyazı ,biber turşusu ve patates kızartması ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
- Not: Köfte harcınıza ekmek eklemeden daha yoğun bir et tadı elde edebilirsiniz. Gerçek cızbız köfte tarifinde ekmek yoktur.