14-04-24, 00:35
Elbasan Tava
Tava İçin:
Terbiye İçin:
Yapılışı:
Tava İçin:
- Kuzu Eti (Tercihen Kuzu Kol) 1 Kilogram
- Tereyağı 2 Yemek Kaşığı
- Sıvı Yağ 1 Yemek Kaşığı
- Arpacık Soğan 500 Gram
- Sarımsak 2 Diş
- Kekik 1 Çay Kaşığı
- Kuru Reyhan 1 Çay Kaşığı
- Toz Kırmızı Biber
- 1 Tatlı Kaşığı
Terbiye İçin:
- Süzme Yoğurt 1 Su Bardağı
- Yumurta Sarısı 3 Adet
- Un 1 Su Bardağı
- Tuz 2 Çay Kaşığı
Yapılışı:
- Kemiksiz kuzu kol etini kasabınızda iri parçalara ayırtın. Bir döküm tencerede 2 yemek kaşığı sıvıyağ ve tereyağını ısıtıp etleri tencereye alın. Etlerin bir yüzleri kızarıp mühürlenince (yaklaşık 3-4 dakika) ters çevirip diğer taraflarını da mühürleyin.
- Arpacık soğanları etlere ilave edip 1-2 kez alt üst edip birlikte 2-3 dakika soteleyin. Üzerlerini 4-5 parmak geçecek kadar sıcak su ve tuzunu ekleyip kısık ateşte 45-50 dakika pişirin.
- Ayrı bir kaba yumurta sarılarını alıp yoğurdu ilave edin. Pişen etin suyundan 1 bardak alıp yoğurtlu sosa ekleyin ve iyice karıştırın. Et suyu ılık olmalıdır.
- Bir fırın kabına, tercihen metal bir tepsiye pişen etleri alın. Yoğurt karışımını etlerin üzerine dökün. 180 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
- Elbasan tavayı fırından alıp 5-6 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek ince kıyılmış maydanoz ile süsleyip pirinç pilavı ya da patates püresi eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
- Not: Arpacık soğan yerine irice doğranmış kuru soğan da kullanabilirsiniz