23-04-24, 22:00
Mercimek Köftesi
Malzemeler:
Kırmızı Mercimek
1.5
Su Bardağı
İnce Bulgur (Köftelik)
1.5
Su Bardağı
Su (Kaynayıp Dinlenmiş)
3
Su Bardağı
Tuz
1
Tatlı Kaşığı
Zeytinyağı
6
Yemek Kaşığı
Kuru Soğan
2
Adet
Biber Salçası (İsteğe Göre Acı)
1
Yemek Kaşığı
Domates Salçası
1
Yemek Kaşığı
Nar Ekşisi
1
Tatlı Kaşığı
Limon Suyu
1/2
Çay Bardağı
Taze Soğan
5
Adet
Kırmızı Pul Biber
1
Çay Kaşığı
Kimyon
1
Çay Kaşığı
Karabiber
1
Çay Kaşığı
Sunum İçin:
Maydanoz
1/2
Demet
Göbek Marul (Küçük)
6
Yaprak
Limon
6
Dilim
Kornişon Turşu
6
Adet
Malzemeler:
6 kişilik
? Hazırlık: 30 dk. ? Pişirme: 20 dk.
Yemek İçin:Kırmızı Mercimek
1.5
Su Bardağı
İnce Bulgur (Köftelik)
1.5
Su Bardağı
Su (Kaynayıp Dinlenmiş)
3
Su Bardağı
Tuz
1
Tatlı Kaşığı
Zeytinyağı
6
Yemek Kaşığı
Kuru Soğan
2
Adet
Biber Salçası (İsteğe Göre Acı)
1
Yemek Kaşığı
Domates Salçası
1
Yemek Kaşığı
Nar Ekşisi
1
Tatlı Kaşığı
Limon Suyu
1/2
Çay Bardağı
Taze Soğan
5
Adet
Kırmızı Pul Biber
1
Çay Kaşığı
Kimyon
1
Çay Kaşığı
Karabiber
1
Çay Kaşığı
Sunum İçin:
Maydanoz
1/2
Demet
Göbek Marul (Küçük)
6
Yaprak
Limon
6
Dilim
Kornişon Turşu
6
Adet
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği kevgire alıp bolca yıkayın ve süzün. 3 bardak sıcak suyu ekleyip bir çay kaşığı tuz ilave ederek orta ateşte yumuşayıncaya kadar kaynatın. Kaynarken üzerine çıkan köpükleri bir çay süzgeci ile alıp atın.
- Mercimek suyunu tamamen çekmeden önce ocaktan alın, ince bulguru ekleyip alt üst edin ve kapağını kapatıp beklemeye alın.
- 15-20 dakika kapağı kapalı olarak tencerede bekleyen karışımınız suyunu çekip iyice şişecek. Bu arada taze yeşillikleri, taze soğanları yıkayıp süzün.
- Bir tavaya 2 kaşık zeytinyağını ve küp küp doğradığınız soğanı ekleyip kavurmaya başlayın.
- 4-5 dakika kavurduğunuz soğana baharatları ve salçaları ekleyip birkaç dakika daha kavurmaya devam edin. Dilediğiniz baharatları ilave ederek tatlandırın.
- Mercimekli ve bulgurlu harcınız soğuyunca üstüne tavada hazırladığınız salçalı karışımı dökün. Karıştırıp buzdolabında en az yarım saat dinlendirin. Limon suyu, nar ekşisi ve 2 kaşık zeytinyağını ilave ederek harmanlayın.
- Tüm karışımın üstüne maydanoz, dereotu, nane ve taze soğan gibi yeşilliklerinizi ince ince doğrayarak ekleyin.
- Karışımı önce çatalla karıştırıp sonra elinizle yoğurun.
- Son adımda yoğurduğunuz karışımı elinizle ufak köfteler haline getirip şekil verin. Küçük marul yapraklarına lokmalık sunumlar hazırlayabilirsiniz. Mercimek köftelerinizi limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyerek soğuk servis edin. Afiyet olsun!
⭐⭐⭐⭐⭐ NOSTALJİ DEFTERİ - www.nostaljidefteri.fun ⭐⭐⭐⭐⭐