13-04-24, 23:36
Fırında Patlıcan Kebabı
Malzemeler:
Malzemeler:
4 kişilik
? Hazırlık: 30 dk. ? Pişirme: 50 dk
- Patlıcan (Kemer) 3 Adet
- Kıyma (Dana Döş) 500 Gram
- Kuru Soğan (Rendelenmiş) 2 Adet
- Cherry Domates (Boş Yerlere Eklemek İçin) 3 Adet
- Tuz 1 Çay Kaşığı
- Karabiber 1 Çay Kaşığı
- Tuz 1 Çay Kaşığı
- Yeşil Biber 2 Adet
- Domates (Rendelenmiş) 1 Adet
- Su (Sıcak) 1 Su Bardağı
- Domates Salçası 1 Yemek Kaşığı
- Sarımsak (Ezilmiş) 1 Diş
- Kimyon 1 Çay Kaşığı
- Kırmızı Pul Biber 1 Çay Kaşığı
- Su (Soğuk) 1 Su Bardağı
- Karabiber 1 Çay Kaşığı
- Bayat Ekmek 1 Su Bardağı
- Sarımsak 2 Diş
- Maydanoz 1/2 Demet
- Kuyruk yağı (Çekilmiş) 100 Gram
- Acı kuru biber 1 Adet
Yapılışı:
- Kasabınızdan 1/2 kg dana döş eti ile 100 gr kuyruk yağı alıp iki kez çektirin. Kuyruk yağı veya kuzu eti kokusu sevmiyorsanız kuyruk yağı ekletmeyebilirsiniz. Hazır kıyma kullanmayın.
- Derince bir kaba soğuk su, un, tuz ve limon suyunu ekleyip patlıcanları bekleteceğiniz su karışımını hazırlayın.
- Patlıcanları soymadan 2-3 cm eninde yuvarlak yuvarlak dilimleyin. Baş ve dip kısımlarını ayrın ve dilimleri mümkün olduğunca eşit boyda doğrayın.
- Doğradığınız patlıcanları limonlu unlu suya alın ve en az 1/2 saat bekletin.
- Yoğurma kabına aldığınız kıyma üzerine rendelenmiş (acı suyunu avuç içinizde sıkıp atıarak) soğanı ekleyin.
- Kıymaya, ıslatıp sıktığınız bayat ekmek içini ufalayarak ekleyin. Malzemeye, tuzunu, baharatlarını ve ince kıyılmış maydanozu ilave ederek 5-10 dakika kadar yoğurun.
- Köfte harcını streçleyerek buzdolabında dinlenmeye alın. Vaktiniz varsa köfteyi bir gece önceden hazırlayıp bekletin.
- Bekleyen köfte harcından irice (dilimlediğiniz patlıcanların boyutlarında) köfteler hazırlayın. Unlu suda bekleyen patlıcanları sudan geçirip bir kağıt havlu ile kurulayın.
- Malzemeyi yuvarlak bir fırın tepsisine 1 patlıcan 1 köfte olacak şekilde kenardan içe doğru yan yana dizin. Ortadan ikiye kestiğiniz kokteyl domatesleri aralara yerleştirin.
- Biberleri yıkayıp ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini temizleyip tepside domateslerin yanlarına dizin.
- Sos için bir sos tenceresinde 2 kaşık tereyağ eritip ince kıyılmış sarımsakları orta ateşte çevirin. Soyulup rendelenmiş bir domatesi de ekleyip 1-2 tur kavurun.
- Sosa tuz, baharat ve 1 kaşık şeker ekleyip üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin.
- Kısık ateşe aldığınız sosunuzu, domatesler yumuşayıncaya kadar tıkırdatın ve eşit miktarda köftelerin ve patlıcanların üzerine gezdirin.
- Yemeğinizi önceden ısıtılmış 200 derecede, kebabın üzeri pembeleşinceye kadar fırınlayın. Fırından alıp 5 dakika dinlendirdiğiniz yemeğinizi pirinç ya da bulgur pilavı eşliğinde sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!